17 Mayıs 2008 Cumartesi

Firefox'un en yenisini deneyin

Firefox internet tarayıcısının en yeni sürümünün çıkmasına çok az kaldı. Mozilla ekibi de ilk sürüm adayını çıkartarak testleri artırdı. Türkçe RC1 sürümünü indirin, deneyin!

Mozilla Firefox'ın bir sonraki sürümü olacak olan 3.0 için testler, çıkış zamanı yaklaştıkça artarak devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde kapalı beta testi yapılan Mozilla Firefox 3.0 için şimdi de bir sürüm adayı (release candidate) yayınlandı.


Şu an için bu sürümün yayınlandığı 46 dil arasında Türkçe de bulunuyor. Türkçe Firefox 3.0 RC1 sürümünü indirmek için aşağıdaki bağlantıları kullanabilirsiniz.



Son 3 yilin en hizli yayilan virusu


Internet'teki dosya paylaşım ağları üzerinden yayılan bir medya dosyası virüs saçıyor.

Güvenlik şirketi McAfee'den alınan bilgilere göre şu ana kadar yaklaşık 500,000 kişinin bu mesajı açıp bu medya dosyasını görüntülemek istediği ve sistemlerine virüs bulaştığı biliniyor.

Dosya girls aloud.mp3 şeklinde dosya paylaşım ağlarında kendini gösteriyor. McAfee firması yetkilileri, bu kadar hızlı yayılan bir medya virüsünü 3 yıldır ilk defa gördüklerini belirtiyorlar. Yalancı dosyayı bilgisayarlarına indirip açanların bilgisayarları reklam pencereleri ile dolup taşıyor ve güvenlik duvarları anında kaldırılıyor.

Dosyanın en çok görüldüğü dosya paylaşım ağları eDonkey ve Limewire olarak gösteriliyor. Dosyayı yükleyen kullanıcıya önce mp3 şarkısını dinlemek için sisteme bir codec yüklenmesi gerektiği belirtiliyor. Deneyimsiz kullanıcı codec yüklenmesini onayladığında artık iş işten geçmiş oluyor. Codec yerine zararlı kod sistemin her köşesine yerleşiyor.

Internet Explorer'ın hızını 8 kat arttırın!


Tarayıcı savaşlarında bir hayli geride kalmış IE7 için bir çok olanağı elinize getiren bir eklenti olduğunu biliyor muydunuz?

Uzun bir süredir güçlü bir eklenti hazinesi olan Firefox'a nazaran, IE'nin zayıf kaldığı açık. Lakin IE7Pro durumu tersine çeviriyor gibi görünüyor. Firefox Plug-in'lerinin aksine IE7Pro ve Maxthon, Internet Explorer 7'nin varsayılan hantal motorunun işleyişini düzenleyerek, Internet Explorer'ın doğal yapısından vazgeçemeyenler için eşsiz bir düzenleme yapıyor.

Hız, daha çok hız

Internet Explorer'ın yavaş sayfa açmaları da meşhurdur. IE7 ile bu durum biraz düzelse de, eski yapının getirdiği hantallık devam ediyordu. Chip Online dergisinin haberine göre IE7Pro eklentisinin bilgisayarınızda ilk farkını sayfa açılış hızında farkedeceksiniz. IE7 motorunu çok-ilmekli yapıya dönüştürüp, sitelerde gördüğünüz bir çok öğenin sırayla değil, aynı anda yüklenmesini sağlıyor. Bu yöntem diğer tarayıcılarda sadece Opera'da kullanılıyordu. IE7 ile sekiz kata kadar daha hızlı bir sörf artık mümkün.

Bir çok tarayıcının özellikleri birleşiyor

Yeni tarayıcılarda alıştığınız bir çok özellik de IE7Pro ile Internet Explorer'a entegre ediliyor. Open Office'in yazım denetim motorunu kullanarak 16 dili destekleyen yazım denetiminden tutunda, reklam filtrelemesi, otomatik tamamlamaya, fare işaretçilerinde aramaya, güvenlikten kendi eklentilerine, SpeedDial'dan, Sık Kullanılanlar'ın online yedeklenmesine kadar bir çok özelliği barındırıyor.

13 Mayıs 2008 Salı

Windows'tan ne isteriz?


Microsoft'un, yaygın işletim sistemi Windows'un, diğer işletim sistemlerinden nesi eksik? Eksiklerin listesi ve mükemmel bir işletim sistemi, bu haberde.

Dünyada en çok kullanılan işletim sisteminin Microsoft Windows olduğu bir gerçek. Peki hiç aklınızdan diğer işletim sistemlerini kullananların ne gibi avantajlara sahip olduğunu geçirdiniz mi?

ShiftDelete.Net ekibi olarak ofiste çalıştığımız sırada hayatı boyunca sadece Mac kullanmış birinin gelip "Amma uğraşıyorsun şu işlemle, Mac'de bunun kolayı var" demesinden bıktığımız için, Windows'un rakiplerine göre ne yönlerden eksik olduğunu listeledik.

Üstelik birçoğunu edinmeniz için gerekli bağlantılar da önümüzdeki sayfalarda sizleri bekliyor.Expose

Image
Görüntünün büyük halini görmek için tıklayın!

Çalışan tüm uygulamalarınızın görüntüsünü istediğiniz anda düzenli bir şekilde ekranda görüntülemek ve bu genel görünüm üzerinden düzen yapmak aslında mümkün. Mac kullanıcıları bu özelliği Expose olarak biliyor ve bu rahatlığa
sadece F3 tuşuyla erişiyor.

Windows'ta da bu özelliği görmek isteyenlerin ise tek yapması gereken
iEx for Windows aracını kullanmak. Aynı amaca hizmet eden daha derli toplu bir yazılım için TopDesk'i tercih edebilirsiniz ancak 14 günlük deneme sürümü sonrası 20 dolar ücret gerektiriyor.

İlgili adres: iEx For Windows
İlgili adres: Topdesk


Virtual Workspace

Linux kullanıcılarının en büyük konforlarından biri olan ve Leopard ile Mac OS X sahiplerinin de kavuştuğu Virtual Workspace, bir sürü uygulama çalıştırırken açık pencereler arasında kaybolmamanız için sanal çalışma alanları oluşturmanızı sağlıyor.
Windos XP kullanıcıları bu özelliğe Microsoft Virtual Desktop Manager ile sahip olurken, Vista kullanıcıları ise Dexpot gibi üçüncü parti programlar kullanmak durumunda. İyi haber: her ikisi de ücretsiz!

İlgili adres: Microsoft VDM
İlgili adres: Dexpot

Image
Görüntünün büyük halini görmek için tıklayın!


Back to My Mac

Ofiste bilgisayarınızı açıp evde yarım bıraktığınız çalışma dosyasını ve masaüstünüzün geri kalanını aynen görmek,
Leopard'ın Back to My Mac özelliği ile mümkün. Bu uzaktan erişimi sağlamak için ayrıca Apple'ın yıllık 99 dolar olan .Mac servisini de kullanmak gerekiyor. Ne yazık ki Windows'taki çözüm biraz daha tuzlu. Aylığı 20 dolar olan GoToMyPC ile Windows bilgisayarınıza herhangi bir web tarayıcısında erişim sağlayabilirsiniz.

İlgili adres: GoToMyPC


Ekran Paylaşımı

Yine
Leopard ile gelen bir Mac özelliği olan ekran paylaşımı, sohbet esnasında arkadaşlarınızın ekranlarında gördüklerinin aynısını görüntülemenizi sağlıyor. Windows'ta buna benzer bir özelliği LiveLook.net sayesinde edinebilirsiniz.

İlgili adres: LiveLook

Time Machine

Image
Görüntünün büyük halini görmek için tıklayın!

Apple'ın en çok gürültü koparan özelliklerinden biri olan ve yedeklediğiniz dosyaları önceki haline döndürerek, yaptığınız hataları telafi eden Time Machine özelliğinin bir benzeri aslında en ucuz Widows Vista'da bile mevcut.
Shadow Copy adlı özelliği Windows Vista Ultimate, Business ve Enterprise sürümlerinde doğrudan kullanabilirken, Home Basic ve Home Premium gibi sürümlerde tek ihtiyacınız olan Shadow Explorer adlı araç.

İlgili adres: Shadow Explorer


ISO Yazdırma

Hemen "Nero var ya!" diye düşünmeyin; diğer işletim sistemleri
ISO dosyalarını DVD veya CD'ye herhangi bir programa ihtiyaç duymadan yakabiliyor. Windows'ta ise bu işlemi yapmak için ISO Recorder gibi ücretsiz bir üçüncü parti yazılıma ihtiyacınız var.

İlgili adres: ISO Recorder


Yapışkan Notlar

Image
Görüntünün büyük halini görmek için tıklayın!

Mac ve Linux kullanıcılarının
çağlar öncesinden bu yana kullandığı Stickies ve TomBoy Notes adlı sanal not kağıtlarının bir benzeri Vista ile gelen Windows Sidebar'da bulunuyor. Ancak pek de başarılı olduğu söylenemez. Gerçek yapışkan not konforunu sağlamak için ücretsiz olan Stickies for Windows'u deneyin.

İlgili adres: Stickies for Windows


Podcast Hazırlama

Radyoculuğa soyunmak isteyenleri de baltalayan Windows, Apple'ın
Garage Band benzeri bir podcast (sesli yayın) hazırlama aracından da yoksun. Siz en iyi Audacity ile ses dosyanızı kesip biçin, ardından da EasyPodcast ile yayına verin.

İlgili adres: Audacity
İlgili adres: EasyPodcast


Yazılım Havuzu

Linux kullandıysanız mutlaka bilirsiniz; ihtiyacınız olan yazılımı aramak için içeriğini Google'a yazıp onlarca sayfa dolaşmak zorunda değilsinizdir. İhtiyacınız olan yazılımı havuzdan bulup kurulumu otomatik olarak yapan
Ubuntu'daki Synaptic Package benzeri bir uygulama ne yazık ki Windows'ta yok. Bunun önemli bir sebebi de elbette bir tarafta tüm yazılımlar ücretsiz ve açık kaynak kodluyken, diğer tarafta neyin lisanslı neyin ücretsiz olduğunun tam bir arapsaçı durumunda olması.


Masaüstü Küpü

Image
Görüntünün büyük halini görmek için tıklayın!

Sanal çalışma alanlarınızı veya aktif pencerelerinizi
küp şeklinde yüzeylere dağıtıp, işlevsel olmasa da göz alıcı tasarımlarda kullanmak Linux ile mümkün. Windows kullanıcıları için benzer bir ücretsiz uygulama yok ancak 14 günün sonunda 20 dolar ödeyerek kullanmak kaydıyla DeskSpace'i deneyebilirsiniz.

İlgili adres: DeskSpace


Uygulama Köşesi

Mac'in alt kısmında yer alan ve üzerine gelince büyüyen simgelere sahip olan bir sıralama görmüşsünüzdür. bu özelliğin adı Dock ve Windows'un
Başlat Menüsü'nün aksine çok daha hızlı ve pratik bir kullanıma sahip. Neyse ki aynı özelliği Windows'a ücretsiz olarak ObjectDock ile ekleyebiliyorsunuz. 20 dolar olan sürümde ise daha fazla animasyon, sekmeli bölümler ve ekranda birden fazla uygulama bölümü kullanma gibi seçenekler mevcut.

İlgili adres: ObjectDock

Image
Görüntünün büyük halini görmek için tıklayın!

Ekran Görüntüsü Alma Seçenekleri

Windows'ta farklı bir program kullanmadan istediğiniz gibi bir ekran görüntüsü yakalamak tam bir karın ağrısı. Mac'te ise Command+Shift+3'e bastığınızda ekranın o hali doğrudan masaüstünüze dosya olarak kaydoluyor. Ayrıca Cmd+Shift+4 ile fare imleci görüntüyü istediğiniz alanda almanıza olanak sağlıyor.
Windows'ta olmayan bu özelliği 15 dolarlık Better Screenshots ile kullanabilirsiniz.

Better Screenshots

Cover Flow

Mac kullanıcılarına tanıdık gelecek olan bu terim, klasörlerin, dosyaların ve diğer verilerin görsel olarak dolaşımına imkan tanıyan eğlenceli bir Mac OS X özelliği. Windows Vista ile klasörlerde dolaşım biraz daha gelişse de,
Cover Flow'a yakın bile sayılmaz. Ancak Mac kullanıcılarından bu alanda geri kalmamak için ücretsiz bir araç kullanabilirsiniz: Harmony


Image
Görüntünün büyük halini görmek için tıklayın!

Web Sunucusu

Başlık gayet açık, tüm web sitesi sahiplerini kendinden kaçırmak ister gibi görünen Windows, Mac veya Linux'un aksine önceden yüklenmiş bir web sunucusu sağlamıyor. Bunun için Windows XP Home veya Vista Home Basic kullanıcıları
Apache HTTP Server programını indirebilir.

İlgili adres: Apache

POSIX Uyumluluğu

Dünyadaki
neredeyse tüm işletim sistemlerinin (tarih öncesi olanlar dahil) uyumlu olduğu Unix tabanlı POSIX standardını çalıştırmayan tek işletim sistemi hangisidir? 5 puan, Windows cevabını veren kırmızı masaya giderken, bu standartla uyumluluğu sağlamak isteyen Windows kullanıcıları da Cygwin adlı ücretsiz Linux emülatörünü tercih ediyor.

İlgili adres: Cygwin

Tek Dosyalık Uygulamalar

Image
Görüntünün büyük halini görmek için tıklayın!

Başlıkla birlikte iç çektiğinizi duyar gibiyiz. Windows içinde kullanılan
en basit uygulamaların bile kendi alt klasörleri ve birçok sistem dosyası mevcut. Mac işletim sistemlerinde ise tam tersine birden fazla dosyaya sahip uygulama sayısı bir elin parmaklarını geçmeyecek sayıda. Üstelik bu programı kaldırmak istediğinizde tek yapmanız gereken de uygulamayı alıp çöp kutusuna taşımak.

Ne yazık ki Windows'un bu derdine çözüm üretmek mümkün değil. Üstelik çok cesur kararlar alınmazsa (
ki pek sanmıyoruz) gelecek olan Windows daha basit olmak yerine daha da karmaşık olacak.

Erhan Kahraman - http://shiftdelete.net

Google da, Facebook'a rakip oluyor

Arama motoru Google, kullanıcıları arkadaşlarıyla iletişim halinde tutacak yeni bir hizmet başlatarak, Facebook ve MySpace gibi popüler sosyalleşme sitelerinin yolunu izliyor.

Gogle, "Friend Connect" adlı yeni yazılımıyla, kullanıcıların kişisel profil ve uygulamalarını diğer web sitelerine taşıma olanağı sağlıyor.

Şirketin mühendislik direktörü David Glazer, henüz geliştirilme aşamasında bulunan uygulama ile her web sitesi sahibinin, sitesine küçük bir parça kod ekleyerek, karmaşık bir program yazmak zorunda kalmadan yeni sosyal uygulamalar elde edebileceğini belirtti.

Örneğin bir kullanıcının kendi web sitesinden ayrılmadan diğer arkadaşları veya kişiler ile iletişim halinde olabileceğini belirten şirket yetkilileri, kullanıcının web sitesini ziyaret edenlerin diğerlerinin yorumlarını okuyabileceklerini, kendi profillerine müzik ekleyebileceklerini ya da web sitesinin duvarında yazılı mesajları görebileceklerini kaydettiler.

Friend Connect'in Data Availability uygulaması da, kullanıcılara Yaho, PhotoBucket, Twitter ve eBay aracılığıyla bilgi paylaşımı sağlayacak.


AA