8 Mayıs 2008 Perşembe

Turk.Net TÜRK TELEKOM´A GERÇEK RAKiP!



Turk.Net, Türk Telekom´a internet erişiminde ilk ciddi rakip olacak. Firma kendi omurgası üzerinden internet erişimi verecek.



NetOne Telekom tarafından satın alınan Turk.Net, önemli bir atılımla birlikte kendi omurgası üzerinden internet erişimi sağlıyor. Bu erişim sayesinde, Turk Telekom'un hatları üzerinden değil, NetOne'ın kendi hatları üzerinden internete çıkış yapıyorsunuz.

Dolayısıyla, şu sıralarda abone sayısının az olması sebebiyle, düşük gecikme sürelerinin alınması mümkün olacaktır diye düşünüyoruz.

Hem Telefon Hem ADSL

NetOne Telekom, müşterilerine aynı zamanda
A-Tipi UMTH telefon hattı seçeneği de sunuyor. Dolayısıyla telefon işletmecinizi de değiştirmek elinizde.

Eğer Turk.Net'ten hem telefon hem de ADSL bağlantısı hizmetlerini alırsanız, faturanızda aylık 1 YTL indirim yapılıyor. Ayrıntılı bilgi için (212) 444 88 66 numaralı telefondan bilgi alabilirsiniz.

Tarifeler

Image

YouTube yoksa bunlar var

Yasaklanan YouTube, sizde alışkanlık yaptıysa, şu sıralar bilgisayar başında da sıkılıyorsunuz demektir. En iyi video paylaşım siteleri, bu haberde.

Türkiye'de başı dertten kurtulmayan YouTub bilgisayar kullanıcılarının çoğunun alışkanlığı haline gelmiş durumda. Yasaklandığı şu zamanlarda, YouTube'a ulaşmak bir şekilde mümkün.


Ama bu katakullilerle siteye girmekten ziyade, YouTube'un alternatifi olan video siteleri de sizin derdinize derman olabilir. En iyi video paylaşım sitelerini, öne çıkan özellikleri ile hazırladık.


YouTube'un Kuzeni Var

YouTube'un sahibi olan Gogle'ın kendi video paylaşım sitesi de görülmeye değer. İçeriğinde çok sayıda Türkçe video var. Yenilenmiş arabirimi ile favorilerimiz arasında ilk sırada yer alıyor.

Image

http://video.google.com/

En Çok Türkçe İçerik Burada

Türkiye'nin en popüler video paylaşım sitelerinden biri olan İzlesene.com, satıldıktan sonra çok daha profesyoneller elde gelişmeye devam etti. Hem göz yormayan tasarımı hem de hızı ile beğeni kazanıyor.

Image

http://www.izlesene.com/

Kaliteli Görüntüler Burada

YouTube'dan sonra dünyada en çok tercih edilen video paylaşım sitelerinden biri olan Metacafe, YouTube'dan çok daha kaliteli görüntüye sahip videolar sunuyor. Ayrıca bir yazılım sayesinde, siteye girmeden de Metacafe videolarını izlemek mümkün oluyor.

Image

http://www.metacafe.com/

6 Mayıs 2008 Salı

İnternetcilerin başağrısı SPAM, 30 yaşında

İnternet kullanıcılarının baş belası olan "spam" (reklam amacı taşıyan istenmeyen elektronik posta) 30 yaşında.

Günümüzde var olmayan DEC enformasyon şirketinin bir çalışanının 3 Mayıs 1978'te, ABD'deki yaklaşık 400 kişiye gönderdiği reklam mesajı, ilk spam olarak kabul ediliyor.

İngilizcede "konserve jambon eti" anlamına gelen "spam" sözcüğünün reklam amaçlı elektronik postalar için kullanılması, Monty Phyton adlı komedi topluluğunun 1970'lerde yayımlanan skeçlerinden birinden geliyor. Skeçte bir grup Viking, menüsündeki her yemekte "spam" bulunan bir lokantada yemek yiyor. "Spam" sevmeyen bir müşteri ile lokanta sahibi arasında tartışma çıkmasının ardından Vikingler "spam" sözcüğünü neşeli bir şekilde defalarca tekrarlayarak yemeklerine devam ediyor.

Spam konusunu araştıran Amerikalı uzman Brad Templeton'a göre "spam" sözcüğü, bilgisayar literatüründe, bir şeyin bıktırana kadar tekrarlanması anlamı taşıdığı için kullanılmaya başladı.

Günümüzde "spam"ler milyonlarca internet kullanıcısını olumsuz etkilerken, koruması olmayan sanal posta kutularını dolduruyor.

Templeton'a göre 30 yılda "spam" yollama yöntemlerinde de büyük değişiklik oldu. İlk "spam"i gönderen kişi, alıcı adreslerini tek tek yazmak zorundaydı, ancak günümüzdeki virüsler ve programlar sayesinde "spam"ler binlerce adrese aynı anda gönderilebiliyor.

Google'ın elektronik posta hizmeti Gmail yetkililerinden Jason Freidenfelds'e göre, internet kullanıcılarının Gmail adreslerine gönderilen "spam" sayısı son 4 yılda 4 kat arttı. Freidenfelds'e göre, şirketin elektronik posta filtresi sayesinde, "spam"lerin sadece yüzde 1'i kullanıcılara ulaşıyor.

30 yılda "spam"lerin içeriği ve gönderilme amaçlarında da büyük değişiklik oldu. İlk gönderilen "spam" yeni piyasaya sürülen bir ürünün reklamıyken, bugün kendilerini Nijeryalı prensler ya da ölen Afrikalı diktatörlerin yakınları olarak tanıtan kişiler, kolay para kazanma vaadiyle dolandırıcılık amacıyla binlerce kişiye "spam" gönderiyor.

FBI'ın yıllık raporuna göre, ABD'de geçen yıl internet üzerinden dolandırılan kişilerin kaybettiği toplam para 239 milyon dolar (yaklaşık 315 milyon YTL) oldu. Bu kişilerin, yüzde 75'i kendilerine yollanan "spam"lerle dolandırıldı.

Türkiye İNTERNET ÜCRETİ EN PAHALI İKİNCİ ÜLKE


Türkiye, satın alma gücü paritesine göre geniş bant internet ücreti en pahalı ikinci ülke durumunda

Bilgi Teknolojileri ve Yenilikçilik Vakfı'nın (ITIF), değişik kaynak ve istatistikleri kullanarak hazırladığı "2008 ITIF Geniş Bant Sıralama Raporu" yayımlandı.

30 OECD ülkesini kapsayan geniş bant raporuna göre, satın alma gücü paritesine göre dolar üzerinden aylık en pahalı ücret sıralamasında Meksika 18,41 ile ilk sırada bulunurken Türkiye 15,75 dolar ile ikinci sırada yer aldı. Çek Cumhuriyeti ise 9,70 dolar ile üçüncü sırada yer buldu. Ücret sıralamasında 0,13 dolar ile Japonya en ucuz ülke olurken, bu ülkeyi 0,33 dolar ile Fransa ve 0,35 dolar ile İsveç onu takip etti. 30 ülkenin ortalaması yaklaşık 3,77 dolar düzeyinde gerçekleşti.

Geniş bant internetin girdiği evler sayısında yüzde 93 ile Güney Kore ilk sırada bulunuyor. Bu ülkeyi yüzde 83 ile İzlanda ve yüzde 77 ile Hollanda takip ederken, Türkiye yüzde 23 ile Polonya ile birlikte 26. sırada bulunuyor.

Mbps üzerinden ortalama indirme (download) hızı sıralamasında da Japonya 63,6 ile birinci, Güney Kore 49,5 ile ikinci ve Finlandiya 21,7 ile üçüncü sırada bulunuyor. Türkiye ise 2,0 ile Çek Cumhuriyeti ile birlikte yine 26. sırada yer bulabildi. 30 ülke arasında Mbps olarak ortalama indirme oranı 9,2 seviyesinde bulunuyor.

Bilkent Üniversitesi öğretim görevlisi Doç. Dr. Mustafa Akgül, internete ve bilgiye erişimin artık temel bir yurttaşlık hakkı haline geldiğini ve Anayasalara girdiğini belirten Akgül, "Ülkemizde Evrensel Hizmet Fonu, serbestleşme ve e-dönüşüm konusunda çabalar var ama bunlar dağınık, koordinasyon ve irade eksikliği söz konusu" dedi.

ADSL'de 5 milyon kullanıcı sayısının geçildiğini belirten Akgül, şöyle konuştu:

"Geniş bant internet erişiminde Kablo, Wimax ve başka alternatif teknolojilerin önü kapalı. Serbestleşme ve yeni teknolojilerin girişinde yeterli özen gösterilmiyor. Türkiye'nin serbestleşme karnesi kırık.

Satılma paritesine göre, internet çok pahalı. Bugünlerde açılmaya başlanan KİEM - Kamu İnternet Erişim Merkezleri'nin, düşük gelirli yurttaşlarımıza internet kafelerle birlikte bu olanağı sunmasını bekliyoruz.

Ülkemizin bilgi toplumu hedefini ciddiye alması, işin başında olanların daha katılımcı ve paylaşımcı olmasıyla mümkündür."